Pariisi tumedam pool

juuni 13, 2012
Kristian Saks
Kommentaarid välja lülitatud

Pierre Jouve (sünd. 1943) – endine rahvusvahelise pressi ajakirjanik, on fotograaf, kirjanik, stsenarist ning režissöör, ta on teinud muuhulgas dokumentaalfilmid Jacques Chirac`ist, Jean-Marie Le Pen`ist ja Francois Mitterand`ist.

Pierre Jouve sai 2006.a. Pariisi politseiprefektilt erakorralise loa, oma kaameraga ühe aasta jooksul päevaste politseioperatsioonide jäädvustamiseks. Mõne päevaga avastas ta fastsineeriva ning mitte kunagi varem nähtud Pariisi, täis vahistamisi ning igat liiki kuritegevust. Need tööülesanded viisid ta ühiskonna ääreala miljöösse, mis tavainimesele varjatuks jääb. Oma reidil kohtus ta mitte ainult ohvrite ja süüdlastega, vaid nägi ka õigusmõistmisega tegelevate asutuste tööd, nende igapäevavõitlust vägivalla vastu.

Pierre Jouve momentvõtted, mis politseinike ja päästemeeskondade operatsioonide ajal tehtud, on ühtlasi dokumendid ja tõendusmaterjal. Mis tema fotode juures võlub, on nende peaaegu maaliline esteetika. Kohati kiirgavad väljapandud tööd kuulsate meistrite aurat – nii oskuslik on mäng valguse ja varjuga, pealispinna ja struktuuriga. Pildi tegelik sisu saab selle erilise esteetika taustal tuntavaks alles pärast täpsemat vaatlemist.

Autor kirjutab oma kogemusest: „Sellele, minu jaoks nii ebaharilikule reidile, võttis Pariisi politsei mind kaasa. Nägemus toorest reaalsusest, reaalsusest, mis on varjatud seaduse ja riikliku tsensuuri poolt; või lihtsalt ühiskonna poolt ignoreeritud, kõrvale tõrjutud, sest reeglina ei vaata ühiskond end meeleldi peeglist. Need on pildid temaatikast, mida õigusmõistmine, politsei ja poliitikud tuhandel põhjusel maskeerivad – ka selleks, et  ohvreid ja kriminaale meedia ahne pilgu eest kaitsta.

Minek teiste valudesse on minek iseendasse. Me paneme end proovile, me kompame oma inimlikkust ja taluvuspiire, oma seadusekuulekust, suhet süsteemidega, mis meid talitsevad. Politsei ja õigusmõistmine sekkuvad, toimetavad juurdlust, vahistavad, süüdistavad, mõistavad kohut, saadavad vanglasse, hoolitsevad haavade eest. Inimolemise tume pool võlub niikaua, kui hakkad selles tajuma korduvat mustrit; kui näed peatumatu õnnetusvankri veerema hakkamist, tuleb tahtmine reportaaž lõpetada.”

Seda fotoseeriat on varem näidatud Pariisi muuseumis Musée d´Art Moderne de Saint-Etienne, Berliini galeriis Werkstattgalerie ja Hamburgi muuseumis Photomuseum Deichtohallen.

Tallinnas on seda näitust võimalik vaadata Kiek in de Köki muuseumis 4. septembrini.

© Eestifoto.ee


Pariisi tumedam pool Pariisi tumedam pool Pariisi tumedam pool Pariisi tumedam pool
loading..