Maailma kõige kallim foto

november 15, 2011
Kristian Saks
Kommentaarid välja lülitatud

Christie’s New Yorgi oksjonil maksti Andreas Gusrky foto Rhein II eest rekordiline summa, milleks on 3,16 miljonit eurot. See hind lükkas troonilt eelneva kalleima foto tiitli omaniku, milleks oli 2,85 miljoni euroga Cindy Shermani nimeta foto nr. 96 aastast 1981.

Fotot Rhein II on prinditud erinevas suuruses kokku kuus eksemplari, millest ülejäänud fotod asuvad Moma, Tate’i ning Müncheni Pinakothek der Moderne avalikes muuseumides, üks USA Glenstone’i eramuuseumis ja üks erakogus.

Gursky sõnul on tegemist fotoga ühest kindlast kohast Reini jõe kaldal, kuid sellest ei piisanud kunagi pildiks, sest see moodustas vaid osa pildist. Mõte mõlkus tal peas üle pooleteise aasta ja lõpuks otsustas ta fotod digitaliseerida ja jätta välja teda segavad elemendid. Oksjonipidaja sõnul ei tohiks vaataja mõelda kindlale kohale jõe ääres, vaid pigem platooniliselt ideaalsele veekogule, mis läbi maastiku oma teed rajab.

Gursky fotode eest on ka varem miljoneid eurosid makstud ja tema fotosid iseloomustab sürreaalsus, mis on saavutatud läbi fotode sulandamise ja digitaalse manipulatsiooni ning väike prinditud eksemplaride arv.

© Eestifoto.ee


loading..