Boris Mikhailov pole tema ise

september 23, 2011
Kristian Saks
Kommentaarid välja lülitatud

Tallinna Kunstihoone galeriis avatakse 22. septembril Fotokuu raames maailmakuulsa Ukraina päritolu fotokunstnik Boris Mikhailovi näitus  „Ma pole mina” („I am not I”).

Fotokunstnik Tanja Muravskaja poolt Tallinna Kunstihoone galeriis kureeritud näitusel on väljas kunstniku tuntud seeriad „Ma ei ole mina” (I am not I) ja „Pulmad” (Wedding). 14 tööst koosnevas seerias „Mina ei ole mina” (1993–2002) esineb kunstnik antiiksetes poosides aktina. Sellise žestiga heidab ta nalja nii enda- kui ka maskuliinsuse kujutamise üle üldiselt. „Pulmad“ (2005-2006) on omamoodi jätk seeriale Case History (1997-98), milles Mikhailov portreteerib Harkovi kodutuid. Dokumentalistika ja lavastuse vahekorda selles töös on kunstnik kommenteerinud järgnevalt: „Dokumentalistika ei saa olla tõde. Dokumentaalfotod esindavad ühepoolset kommunikatsiooni. Case History puhul ei olnud vanade dokumentalistikavõtete kasutamine enam võimalik – minu jaoks oli oluline ja hädavajalik leida uusi meetodeid kodutute elu näitamiseks.“

Boris Mikhailov (1938) on sündinud Harkovis, Ukrainas.  Alates 1990ndatest aastatest elab ja töötab ta Berliinis. Mikhailov on üks endise Nõukogude Liidu tuntumaid fotokunstnikke, kelle töid sel aastal olnud võimalik näha nii New Yorgi MoMAs kui ka Tate Modernis Londonis.

Kunstnikud esimesed fotoseeriad on pärit 1970-80-ndatest aastatest ja neid iseloomustab kriitiline satiirilisus Nõukogude režiimi suhtes. Pärast impeeriumi lagunemist on ta dokumenteerinud Ukrainale osaks saanud vaesust ja sotsiaalprobleeme. Mikhailovi tööde puhul pole siiski tegemist klassikalise dokumentalistikaga – need on lavastusted, mille peategelased on pärit elust endast.

Mikhailov esines oma töödega esimest korda Eestis 1997. aastal, kui ta osales Saaremaa biennaalil.


loading..